ברכת סגן הרב הראשי של שב"ס לחג הפסח

ליל הסדר, אותו נחגוג בע"ה בימים הקרובים, מגלם בתוכו את סיפור יציאת מצרים. מצוות "והגדת לבנך" משלבת בתוכה מוטיבים ניגודיים. גלות וגאולה, עבדות וחירות, מר ומתוק. 

הקוטביות והניגודים הם אלו שיוצרים את המתח והשאלה של כל ילד וילדה "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות". התשובה לשאלה היא העובדה שבפועל חוו אבותינו את ליל הסדר הראשון במצרים , הנקרא "פסח מצרים" בשתי מהויות מנוגדות. בחצי הלילה הראשון היינו עדיין עבדים הנתונים למרותו של פרעה, בחצות הלילה החלה מכת הבכורות ומאותו הרגע היו אלה המצרים ופרעה שהאיצו בעם ישראל לשנות מעמד וסטאטוס ולהפוך לעם של בני חורין.  התהוות והפיכת המשפחה היהודית שמנתה שבעים נפש לעם ישראל, מתרחשת דווקא בחלק הראשון של הלילה תקופת האתגר וההתמודדות עם שעבוד מצרים. דווקא בפרק הזה התעצבו והתעצמו תכונות האומה הישראלית והוכנה התשתית האימונית והערכית להולדת העם היהודי. הערכים שצפו במצרים הם רבים ונמנה כמה מהם:

מסירות נפש – המיילדות העבריות שפרה ופועה מסכנות את חייהן ומחיות את התינוקות הנולדים, בניגוד לגזרת מלך מצרים.

אחריות – משה הצעיר יוצא ממבצרו ומארמון המלוכה ,צומח כמנהיג, מגן על אחיו מהאיש המצרי, ומונע ריב בין אחיו העבריים.

רדיפת צדק ושיווניות  – משה מונע עוולה, בכך שהוא מונע את גירושן של שבע בנותיו של כהן מדיין מבאר המים על ידי הרועים .

עשיית חסד – משה אחרי הגנתו על בנותיו של יתרו, מתאמץ ודולה מים מן הבאר ומשקה את הצאן 

ענווה – משה מסרב בתוקף לקבל את השליחות מאת ה' בטענה: מי אני כי אלך אל פרעה וכי אוציא את ישראל ממצרים?! (פרק ג', י''א).

סובלנות – משה ואהרן סובלניים כלפי העם שמתלונן עליהם (פרק ה').

ערכים אלו הם ליבת הווייתנו כעם, הם מבטאים את חג החירות של עמנו ומהווים את החוסן והביטחון להמשך עתידנו ועתיד מדינתנו בארץ ישראל.

אני רוצה לברך את כולנו, סוהרים, שוטרים, גמלאים ומשפחותינו וכמובן את ארגון נשות השוטרים והסוהרים והמנכ"לית גב' אביגיל שרה, בברכת חג פסח בריא, כשר ושמח אמן. 

 

 

הרב אייל סלמן

 

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה