נאום וברכת יו״ר ״מקורות״

דברי הברכה של יו״ר ״מקורות״

כבוד שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, ד"ר יובל שטייניץ
שגריר אוסטריה בישראל, מרטין וויס
מנהל הרשות הממשלתית למים וביוב, מר אלכסנדר קושניר
מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, שאול מרידור
מנהל חטיבת המנהור של חברת זובלין יגר, מר סטפן הרינג, ונציגי החברה
חברי דירקטוריון, חברי הנהלת "מקורות", מנהלים, עובדים, שותפים לדרך, אורחים נכבדים


הקמת מערכות ייעודיות לאספקת מים לירושלים החלה עוד לפני קום המדינה. הייתה זו ממשלת המנדט הבריטי שהניחה את הקו הראשון. את הקו השני כבר הניחה "מקורות", לאחר מלחמת העצמאות, כדי לתת מענה לתנופת הפיתוח וההתיישבות בבירת המדינה הצעירה. כמעט שלושה עשורים לאחר מכן הונחו שני הקווים הבאים, ובשנת 1994 נחנכה מערכת הקו הרביעי לירושלים, כגיבוי למערכות הקיימות.
ארבע המערכות שהונחו במאה שעברה אינן יכולות לתת מענה לגידול העצום בצריכת המים, ובעיקר, לזה הצפוי בשנים הקרובות כתוצאה מהמשך פיתוח ההתיישבות והעלייה המתמדת באיכות החיים.
מתוך מחשבה על העתיד, שאפיינה את "מקורות" עוד מיום הקמתה, לפני כ-80 שנה, נהגתה לפני מספר שנים הקמתה של "המערכת החמישית לירושלים" במטרה לעמוד ביעדי אספקת המים לבירה וסביבותיה ב-50 השנים הבאות. 
"מערכת אספקת המים החמישית לירושלים, ליישובים הסמוכים לה, למפעלים שכנים ולרשות הפלסטינית, היא פרויקט תשתית לאומי, מהגדולים שמוקמים כיום בישראל,  בעל השלכות, חברתיות, כלכליות, סביבתיות ופוליטיות. פרויקט זה מתווסף למגה פרויקטים אחרים אותם קידמה ומקדמת קבוצת "מקורות" בשנים האחרונות, בהיקף של מיליארדי ₪, כחלק מהתנופה העצומה לפיתוח משק המים עם הכניסה לעידן ההתפלה.
מערכת אספקת המים החמישית לירושלים מהווה חלק מפרויקט תשתית עצום אותו הקימה קבוצת "מקורות" בשנים האחרונות - "המוביל הארצי החדש" -  המחבר את חמשת המתקנים להתפלת מי ים שהוקמו לאורך רצועת החוף אל מערכת המים הארצית וממנה ליתר חלקי הארץ. הקמתו מהווה מהפכה של ממש בשרשרת אספקת המים במדינה מאחר והמים מסופקים, לא עוד רק מצפון לדרום, כי אם גם ממערב למזרח וליתר הכיוונים, בהתאם לצרכים. "המערכת החמישית לאספקת מים לירושלים" תחובר גם ל"מוביל הארצי החדש" ובאמצעותה יגיעו גם המים המותפלים לבירה.
"מערכת אספקת המים החמישית לירושלים" כוללת ארבע תחנות שאיבה גדולות להעלאת מים מגובה פני הים לגובה 860 מטר, בספיקות גבוהות מאוד באמצעות משאבות ומנועים שתוכננו במיוחד לפרויקט זה. חלקו המערבי של הפרויקט הושלם כבר ובאמצעותו מוזרמים מים לבית שמש וסביבותיה.
אך האתגר ההנדסי הגדול הוא בחלקו המזרחי של הפרויקט וכולל כריית מנהרה באורך 13 ק"מ, שבאמצעותה יוזרמו המים בלחץ מאזור בו אנו נמצאים עכשיו ועד לעין כרם.
זוהי הפעם הראשונה בה נחצבת בישראל מנהרה להובלת מים והראשונה לעמוד באתגר היומרני היא, כמובן, חברת המים הלאומית של ישראל –"מקורות".
אני משוכנע כי "מקורות" תעמוד באתגר שאפתני זה ושיתוף הפעולה עם "זובלין יגר" הגרמנית, שזכתה במכרז, תניב את התוצאה הרצויה על כל המורכבות הכרוכה בכך.   
במעמד זה אנחנו מניחים היום את אבן הפינה לתחילת העבודות להקמת מנהרת המים.
מעמד הנחת אבן פינה הוא מנהג יהודי עתיק, שלא ברור אומנם מתי החל, אבל האזכור המוקדם ביותר שלו נמצא בספר תהילים: "אֶבֶן, מָאֲסוּ הַבּוֹנִים - הָייְתָה, לְרֹאשׁ פִּנָּה."
כאשר החל להיבנות מבנה ציבורי חדש, ובעיקר בניין חדש לתורה או לתפילה, היו מתאספים בני הקהילה ונכבדיה ומקיימים את הטקס. המבנה המדובר הוא תמיד בעל משמעות סמלית. ברצוני לסיים בברכה מספר יהושע:
"הִנֵּה הָאֶבֶן הַזֹּאת תִּהְיֶה בָּנוּ לְעֵדָה" (יהושע כ"ד 27). עדה למאמץ ארוך שנים לבסס את החברה ואת המשק במדינת ישראל, לקדמם ולאפשר בהם חיים משגשגים ומתקדמים.
תודה לכל העושים במלאכה ולאורחים שמכבדים אותנו בנוכחותם במעמד חגיגי ומשמח זה.

                                                                                                        

 

 מרדכי מרדכי

יו"ר מועצת המנהלים

 

 

צילום: יוסי את עוזי

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה