תוספת אי-הביטחון התעסוקתי

לידתו של מאבק וסיפור הצלחה

 

לפני למעלה מ-12 שנים נודע לנציגי שב"ס, עו"ד חיים שמולביץ' והמשנה ליועמ"ש בני פולצ'ק, כי נחתמו הסכמים בין צה"ל  לבין האוצר, לפיהם שולמה למשרתי הקבע תוספת שכר רוחבית המכונה "תוספת אי ביטחון תעסוקתי".  מיד עם גילוי ההסכמים, שהוסתרו מהמשטרה, מהשב"ס, מהשב"כ ומהמוסד, בוצעה פנייה ליועמ"ש דאז, בשל ה"תרגיל המסריח" שמהותו עקיפה והתעלמות מהצמדת השכר המתחייבת על פי החלטת הממשלה ש/33 ועל פי החוק, בין שכר משרתי המשטרה, השב"ס, השב"כ והמוסד - לצה"ל. 

פנייה זו הולידה דיוני סרק אצל המשנה ליועמ"ש דאז, עו"ד אורית קורן. במקום להורות לאוצר לשלם את התוספת לשאר כוחות הביטחון כפי שהתחייב, הנחתה המשנה ליועמ"ש אך ורק לדון בנושא בוועדת המעקב ונמנעה מלהתערב. דיון דומה נערך גם עם נציגי השב"כ והמוסד. 

לאחר ניסיונות סחבת נוספים של משרד האוצר, התקיימה בשנת 2010 וועדת מעקב בהשתתפות נציגי משרד האוצר והגופים ובה לא נתקבלה כל החלטה לאור העמדות המנוגדות של הצדדים. 

בשלב זה, פנו נציגי השב"ס אל ארגון נשות השוטרים והסוהרים, על מנת שהארגון יפעל בערוצים המשפטיים לפתרון הנושא. 

ארגון נשות השוטרים והסוהרים פנה לכל הארגונים: איפ"א, איגוד הגמלאים, קרנות סוהרים, על מנת לפעול בשיתוף פעולה במאבק זה. כל הארגונים נענו לבקשת ארגון נשות השוטרים והסוהרים וביחד הגשנו תביעה לבית הדין לעבודה באמצעות משרד עו"ד ברוך אברהמי ועורכת הדין רחל רטוביץ', בדרישה לשלם את תוספת אי הביטחון התעסוקתי במלואה, כולל רטרואקטיבית, לשוטרים, לסוהרים ולגמלאים. 

התביעה התנהלה בבית הדין האזורי לעבודה במשך כשבע שנים תמימות

ב-24 ביוני 2017 ניתן סוף סוף פסק הדין, בו קבע בית הדין לעבודה כי על המדינה לשלם את התוספת במלואה לשוטרים, לסוהרים ולגמלאים! בית הדין אף נזף במדינה ובאוצר וטען כי התנהלו בחוסר תום לב וכי היה עליהם להביא בחשבון כי יידרשו לשלם את התוספת ביום מן הימים – ולא נערכו לכך. 

האוצר הגיש ערעור על החלטת בית הדין ואנו הגשנו את תגובתנו לערעור. 

במקביל, פתחנו במאבק ציבורי ותקשורתי, ובמאבק עיקש בגזרת הלובינג, לשכנוע ולרתימת חברי הכנסת, השרים וראשי הוועדות הרלוונטיות לטובת המאבק. 

ביצענו מספר פעולות חשובות לטובת קידום המאבק, ביניהן הקמת פורום ארגוני השוטרים, הסוהרים והגמלאים הכולל את ארגון נשות השוטרים והסוהרים, איפ"א, קרנות סוהרים, איגוד הגמלאים וקרנות שוטרים. 

יחד פעלנו בכל הזירות, על מנת לקדם את המאבק ולהביא אותו אל פתרונו הטוב: שכרנו חברת לובינג שניהלה את המאבק בכנסת ובממשלה, שכרנו חברת ניו מדיה, שניהלה את המאבק בפייסבוק וברשתות החברתיות, פעלנו רבות בזירה התקשורתית, באמצעות דוברת ארגון נשות השוטרים והסוהרים ועוד. פורום הארגונים תמך במאבק פעילי השטח וסייע להם בציוד, בתקצוב ובהיערכות. 

יזמנו מספר הפגנות גדולות מול משרד ראש הממשלה, המטה הארצי, מול ביתו של השר כחלון בחיפה ועוד והשתתפנו בהפגנות פעילי השטח, ביקרנו רבות באוהל המחאה בירושלים ובאוהל המחאה בחיפה, מול ביתו של השר כחלון והבענו תמיכה בשובתי הרעב ובמוחים. 

התראיינו רבות בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות ונלחמנו בעיקשות מול תקשורת מגויסת כנגד השוטרים, הסוהרים והגמלאים.  

המאבק היה מטלטל ושוחק, וידע עליות ומורדות, וברוך השם הסתיים בטוב!

אביגיל שררה, מנכ"לית ארגון נשות השוטרים והסוהרים: "המאבק שניהלנו לאורך שנים רבות יוצא דופן בכל קנה מידה ישראלי. לא היה מאבק שנמשך כל כך הרבה שנים והשפיע על רבים כל כך. אני מודה לכל השותפים לדרך, על שפסעו לצד ארגון נשות השוטרים והסוהרים את הדרך הארוכה והקשה הזו והביאו לניצחון הגדול, עבור עשרות אלפי שוטרים, סוהרים, גמלאים ובני משפחותיהם".  

מי שליווה את המאבק לאורך כל הדרך ונטל חלק משמעותי גם בדיוני האוצר, היה נשיא קרנות סוהרים עו"ד חיים שמולביץ': 

"עבורי זו סגירת מעגל, שתחילתו במאבק להקמת איגוד מקצועי לשוטרים וסוהרים, שהוביל להחלטה על השוואת השכר של השוטרים והסוהרים לשכר משרתי הקבע ב1979. האוצר ניסה כל השנים לחמוק מביצוע ההחלטה ונאלצנו לפנות לבתי הדין ולאכוף עליו ויישום ההחלטה. השיא הגיע במתן תוספת אי הקביעות בשנים 2006 ו- 2007 תוך רצון להימנע מלהחילה עלינו. נאבקנו שנים רבות בבית הדין ובסוף זכינו. גם כשזכינו ניסו למנוע את המימוש ונאלצנו לשלב מאבק ציבורי ומאבק משפטי, הן בשילוב הארגונים והן יחד עם פעילי השטח.

המאבק הוכתר בהצלחה, וזו תמורה בתוספת האחרונה לה זכאים הגמלאים מכח ההשוואה לצה"ל.

תודתי לכל מי שהיו שותפים ולמאבק מקרב הארגונים מהפיקוד, מפעילי השטח ובמיוחד לגנמ' עו"ד בני פולצ'ק, המשנה ליועמ"ש שב"ס ולאביגיל שררה, מנכל"ית הארגון לקידום מעמד השוטר והסוהר". 

ד"ר ערן ישראל, העומד בראש איפ"א – ארגון השוטרים הבינלאומי, רתם במלוא המרץ את הארגון ואת משאביו לטובת המאבק. הוא מספר כי: "ההצלחה הייתה גדולה, משום שכל הארגונים היציגים האמיתיים התחברו ופעלו כתף אל כתף, בהסכמה ובשיתוף פעולה ובחלוקת עבודה נכונה ומקצועית. לאור ההצלחה הגדולה, החלטנו שאנחנו ממשיכים לעבוד יחד ובשיתוף פעולה, במאבק למען דירוג המח"ר ובנושאים נוספים. המאבק היה מאבק היה משפטי ופוליטי בסופו של דבר ושם באמת השקענו את מירב האנרגיות. בלי החלטה של בית הדין -  לא היינו מגיעים להישג הגדול הזה".


יעקב פיטוסי, העומד בראש איגוד הגמלאים, שמע על הקושי מפי החברים בארגון ונרתם גם הוא לטובת הנושא החשוב: "המאבק המשותף של כל הארגונים הביא לתוצאה ההיסטורית. תודה גדולה במיוחד מגיעה לפעילי השטח. הפעילות שלהם סייעה לנו מאוד בהשגת המטרה, והעובדה שהתאגדנו ופעלנו גם בערוצים המשפטיים, הייתה חשובה מאוד להצלחת המאבק. עדיין המאבק לא הסתיים ונמשיך עד שכולם יקבלו את מה שמגיע להם". 

 

הצלחנו לסכל החלטת ממשלה שתוכננה להחריג את השוטרים, הסוהרים והגמלאים ממתן התוספת

הצלחנו להתמודד בהצלחה עם הקשיים המשפטיים שהערים עלינו האוצר בבית הדין לעבודה

הצלחנו להפעיל את הלחץ הנדרש על שר האוצר ועל ראש הממשלה, על מנת שיעשו צדק עם השוטרים, הסוהרים והגמלאים.

 

לפני כעשרה חודשים, בתום ימים קשים ללא שינה ועבודה מאומצת מאוד, התבשרנו כי הממשלה העבירה את הצעת המחליטים לשלם לשוטרים, לסוהרים ולגמלאים את המגיע להם בדין. 

גם יישומה של החלטה זו לווה בקשיים רבים ובסחבת בירוקרטית של האוצר. גם היום ישנם עוד אתגרים העומדים לפתחנו במאבק הזה, אבל הקושי הגדול מאחורינו. אנחנו יכולים רק לברך: שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה! 

הגיע זמן תודות!

המאבק הזה, בהובלת ארגון נשות השוטרים והסוהרים, לא יכול היה להתקיים ללא השותפים הנפלאים מארגוני השוטרים, הסוהרים והגמלאים: איפ"א, קרנות סוהרים, איגוד הגמלאים, קרנות שוטרים ונציגם ישראל כהן. 

תודה גדולה לנציגי משטרת ישראל והשב"ס: ראש אמ"ש היוצאת ניצב גילה גזיאל, רמ"ל מש"א פרומית כהן והמשנה ליועמ"ש שב"ס בני פולצ'ק, שהיו חברים משמעותיים ביותר בצוות המשא ומתן ופעלו רבות למען הצלחת המאבק. תודה לאבי חזן – ראש ענף תכנון בשב"ס, חגית ונטורה – רמ"ד תכנון שכר במשטרת ישראל ובתיה בן דוד – היועצת המשפטית לענייני אמ"ש במשטרת ישראל. 

 

תרומה משמעותית וחיזוק חשוב מאין כמוהו העניקו פעילי השטח למאבק. זה המקום לומר תודה למי שתרמו מזמנם, ממרצם וגם הקריבו לעתים את בריאותם למען המאבק. 

תודה מיוחדת לשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, שעשה לילות כימים למען השוטרים, הסוהרים והגמלאים והוכיח מחויבות ענקית ובלתי מתפשרת לשלומם ולרווחתם. 

תודה למפכ"ל היוצא רוני אלשייך על הירתמותו למאבק בכל הכוח. 

תודה רבה לחברי הכנסת היקרים שליוו את המאבק לאורך הדרך:

ח"כ סאלח סעד, ח"כ נאווה בוקר, ח"כ אורן חזן, ח"כ דודי אמסלם ואחרים. 

תודה לשרי הממשלה שהצביעו בעד אישור המהלך ההיסטורי. 

תודה לסגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן.

תודה לתג"ד בדימוס אבי הררי, ראש מועצת אבן יהודה וחבר הנהלת הארגון, על פעילותו מול כל שרי הממשלה

תודה לדוברת ארגון נשות השוטרים והסוהרים שניהלה את המאבק בזירה האסטרטגית והתקשורתית, הילה זליגמן פריד.

תודה לדפנה כהן ורוני ליטינצקי מחברת הלובינג "כהן רימון כהן".

תודה ליוליה בנימין, אריק גרינשטיין ואורי פרדניק מחברת "רימון כהן", שניהלו את הקמפיין בניו מדיה. 

ארגון נשות השוטרים והסוהרים גאה לעמוד בחזית המאבק למען זכויותיהם של השוטרים, הסוהרים והגמלאים, יחד עם איפ"א, קרנות סוהרים, איגוד הגמלאים וקרנות שוטרים ולהביא להצלחה ההיסטורית, העושה צדק עבור השוטרים, הסוהרים והגמלאים.

נמשיך וניאבק למענכם בכל הזירות. 

 

 

    

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה