מה חדש ב"שחמ מקורות ביצוע"

כנס PUMPTEC

 

כתב: גיל סעד, מנהל שיווק

 

בתאריכים 22-23/11/2010 התקיים בהרצליה כנס PUMPTEC, בנושא אחזקה והתייעלות אנרגטית לציוד שאיבה סובב (ציוד שאיבה בקידוחים).


את הכנס ארגנה חברת MIDDLE EAST LTD ISRAEL PUMPING MACHINERY.

   
חברת "שחמ מקורות ביצוע" נטלה חלק בכנס. נציגי החברה הרצו על ציוד שאיבה והחברה הקימה ביתן להצגת יכולותיה.

 


 

תרומה לבית החולים וולפסון

ביוזמת מחלקת משאבי כוח אדם ושכר ב"שחמ מקורות ביצוע" ובשיתוף ועד העובדים, הוכנו וחולקו
במהלך חג החנוכה 50 חבילות שי מהודרות לילדים המאושפזים במחלקת ילדים בבית החולים וולפסון.

 

צילומים: דוד מנחם

 

 


 

יובֵל להקמת הענף להגברת המטר

 

ערכה: שלומית שורץ

 

משה רבנו הוציא מים מן הסלע והפך מים מרים למתוקים. חוני המעגל התפלל לגשם, ומשלא נענתה תפילתו צייר על האדמה עיגול, נכנס לתוכו ולא יצא ממנו עד שירד גשם. 
אלפי שנים מאוחר יותר מצליח "הענף להגברת המטר" של חברת "שחמ מקורות ביצוע" להגדיל את כמויות הגשם בישראל בשיעור ממוצע של 15% באזור צפון!


את הפרויקט הייחודי הזה מבצע הענף כבר 50 שנה, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ומתוחכמות, שמתאימות לסרט מתח: רדאר, לוויינים, מטוסים ותנורים.
הפרויקט זכה להכרה של הקהילייה המדעית הבין-לאומית, וצוין לשבח על ידי עיתון המדע האמריקני המפורסם SCIENCE. ההצלחה הישראלית נובעת משילוב של ידע, טכנולוגיות שפותחו בישראל ותנאים אטמוספריים מתאימים.


במדינה שבה המים היו מאז ומעולם משאב במחסור וכולם עוקבים בדריכות אחר מפלס הכנרת, החלו בשנת 1961 ניסויים בשיטה, שמזרזת את היווצרותן של טיפות גשם גדולות יותר מאלו הקיימות באופן טבעי בעננים. הטיפות הגדולות מתגברות על הזרמים העולים בענן ויורדות לקרקע כגשם. לפעילות המבצעית קדמו ניסויים, שהיו מלווים באמצעי בקרה קפדניים, ניתוח מתמטי של התוצאות ומחקרים פיזיקליים וסטטיסטיים. תוצאות הניסויים נבדקו ואושרו על ידי מדענים. על בסיס הצלחה זו מתבצעת באזור הצפוני של ישראל פעילות מבצעית החל מחורף 1975/76, כשתנאי מזג האוויר מתאימים.


השיטה שהוכחה כיעילה כוללת זריעת עננים באמצעות מטוסים ותנורים כאשר הטמפרטורות וכיווני הרוחות מתאימים. חומר הזריעה הוא יודיד הכסף. את הטיסות מבצעת חברת תעופה המפעילה ארבעה מטוסי זריעה מסוג "ססנה 337". מתחת לכנפי המטוס מותקנים מבערים, המפזרים גבישי יודיד כסף בעננים. טיסת זריעה מתנהלת לאורך נתיבים קבועים. הטייס מקבל הנחיות ממרכז המבצעים. מערכות GPS מדווחות באופן אוטומטי על מיקום המטוס, שמופיע על צג המחשב על רקע תמונת העננים. התמונה המתקבלת מהרדאר המטאורולוגי מתעדכנת באופן שוטף וכך מתאפשרת בקרה על פעילות הזריעה. 
רשת תנורי קרקע מתַגברת את פעילות המטוסים. התנורים המיוחדים מופעלים באופן אוטומטי מחדר המבצעים של "הענף להגברת הגשם".


הפעילות לזריעת העננים מתבצעת ממרכז המבצעים של הענף להגברת הגשם, אשר ממוקם בשדה התעופה בן-גוריון. כוח האדם כולל חוקרים מטאורולוגיים, צופי רדאר וצוות טכני, המאיישים את המרכז בעונה המבצעית 24 שעות ביממה, על פי תנאי מזג האוויר. הפעילות משלבת מערך מבצעי ומערך מטאורולוגי משוכלל, הקולט נתונים מטאורולוגיים ותמונות מלוויינים מטאורולוגיים המקיפים את כדור הארץ. המידע מאפשר לקבל תמונת מזג אוויר לטווח קצר וארוך, למרחקים שונים. מערכת המכ"ם המטאורולוגי היא ממוחשבת, ומבוססת על התוכנות שפותחו ב"שחמ מקורות ביצוע". המערכת מאתרת את ענני הגשם המגיעים לאזור ברדיוס של 185 ק"מ מנתב"ג, ומציגה בצורה נוחה ושימושית מידע שמעובד בזמן אמת, אודות גובה הענן ועוצמת הגשם. המידע מאפשר פעילות מדויקת, תוך שליטה ובקרה.
במקביל לפעולות הזריעה מפעילה "שחמ מקורות ביצוע" מטוס מחקר, המצויד במערך של ציוד מתוחכם, מכשירי מדידה והקלטה. זאת במטרה לבדוק את מבנה העננים ואת תהליכי היווצרות הגשם. 
בנוסף מקיימת החברה פעילות מחקרית ענפה בשיתוף פעולה עם גופים רבים, ביניהם רשות המים, מוסדות להשכלה גבוהה, השירות המטאורולוגי והשירות ההידרולוגי.

 

 

צילומים: משה שי

 

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה