מנהל חבל הירדן - יוסי שמעיה

חבל הירדן

בדיקת מקטע צנרת בטון דרוך של צינור המוביל בקוטר "108 על ידי חברת PURE

 

כתבו: מיכל נגולה בכיר, מהנדסת אזרחי בכירה ואילן שניידר, מהנדס מכונות בכיר

 

בשנת 2014 הוחלט במטה החברה לערוך ניהול סיכונים לכלל צינורות החברה מבטון דרוך.
בסיום התהליך שארך כשנתיים נבחרו שלושה מקטעי צנרת קריטיים אשר בהם בוצעו בדיקות בלתי הורסות באמצעות כלי הנקרא Pipe Diver של חברת Pure Technologies. אחד המקטעים שנבחר לבדיקה היה קטע "המוביל הארצי" בין חיבור צרכן טירה 2 אשר נמצא בעיר טירה שבמשולש לתחנת זאב אשר בראש העין באורך של כ- 10 ק"מ. המקטע הנ"ל נבחר בעיקר בגלל ריכוזי האוכלוסייה הגדולים הממוקמים לאורכו כגון הערים כפר סבא, טירה שבמשולש ומעבר בסמיכות לתשתיות מרכזיות כגון מחלף קסם, מסילת הרכבת, קו הגז, הדלק ועוד.
לצורך בדיקת המקטע הספציפי שנבחר בהליך ניהול הסיכונים, נדרש היה להשיט את ה- PipeDiver  לכל אורכו של צינור המוביל בקטע צינור הבטון הדרוך ( sp12) אשר משתרע בין מגוף פרפר בעמק בקוטר "104 ועד תחנת זאב שבראש העין לאורך של כ- 80 ק"מ.
ה- PIPE DIVER שוגר לצינור המוביל באמצעות מתקן שיגור שהוכן במיוחד לצורך הבדיקה, כאשר לאחר שיוט של מספר קילומטרים בקו הוא נתקע במגוף הפרפר בקוטר "108 של תחנת מנשה. מאחר וחבל הירדן הכין תכנית ניהול סיכונים רחבה ותכניות מגירה למקרה שה- PipeDiver ייעצר במיקומים שונים לאורך הצינור, החבל היה ערוך לחילוץ הכלי ולהמשיך בתהליך הבדיקה. ואכן הבדיקה חודשה וכלי הבדיקה הגיע עד למיקום שנקבע לשליפה בתחנת זאב, כאשר לאורך כל תהליך הבדיקה התמודדו גורמי החבל עם אתגרים הנדסיים ותפעולים מורכבים מגוונים בהצלחה.
במהלך הבדיקה שארכה כ- 30 שעות בהן לא נעצרה אספקת המים לצרכנים לאורך הקו, נשלטו חיבורי הצרכן ע"י יחידת אספקת המים בשיתוף הדוק עם ההנדסה והוגבלה מהירות הזרימה בצינור ל- 0.8 מ'/שנייה. כמו כן, בוצע מעקב ע"י צוותים ייעודיים שכללו אנשי יחידה והנדסה החל מנקודת השיגור בעמק יזרעאל ועד להגעתו של הכלי לתחנת ראש העין.
הנתונים שהוקלטו במהלך הבדיקה ונצברו בכלי הועברו למשרדי PURE בקנדה אשר מבצעת בימים אלו ניתוח ועיבוד נתונים.
בתאריך 7/3/2017 התקיימה סדנא בחסות Pure Technologies באמסטרדם אשר אליה הוזמנו נציגים מחברות מים אירופאיות רבות ונציגי "מקורות" על מנת להתרשם מאופן ניהול אחזקת קווים גדולי קוטר במדינות שונות בעולם. במסגרת הסדנא הציג חבל הירדן את פועלה של "מקורות" בתחום בדיקות צנרת הבטון הדרוך החל משנת 2008 ועד היום וזכה לביקורות טובות ולהתעניינות.

 

צילום: אילן שניידר ומיכל נגולה בכיר



 

יעקב גיטלסון ז"ל – מרוץ האדם נגד ההר
 

 

מאת: מירב טוניאן זורנו, ממונת מקרקעין חבל הירדן

הכול התחיל בצרוף מקרים...
לפני כשנתיים וחצי ישבתי במשחק כדורסל של בני קורן בנהלל ובמהלך המשחק התפתחה שיחה ידידותית ביני לבין אחת האימהות, עירית קרן שמה.
בין היתר, הגיעה שיחתנו לעניין מקומות העבודה ואז התברר לי שעירית הינה נכדתו של יעקב גיטלסון ז"ל אשר על שמו נקראה המנהרה הראשונה של ה"מוביל הארצי" אשר נמצאת בעילבון – "מנהרת עילבון".
באורח מפתיע, באותו היום, קיבלתי ממנהל האזור משה אלעזרה תמונה אשר מציגה סלע אשר בו חצוב גל-עד עליו אותיות מתכת. משה סיפר כי הנ"ל התגלה באותו היום בעת ביצוע עבודות לחישוף צמחיה בכניסה למנהרה והיו חסרות בו שתי אותיות. זוהי למעשה אנדרטת הנצחה לזכרו של יעקב גיטלסון ז"ל .
לנוכח צרוף המקרים המדהים שיתפתי את עירית קרן בדבר התמונה ומשם התגלגלו העניינים....

ביום שישי 17.2.17 התקיים טכס הנצחה לזכרו של יעקב גיטלסון ז"ל בכניסה למנהרה, תחת הכותרת " מירוץ האדם נגד ההר", משפט שטבע גיטלסון במהלך תפקידו להקמת המנהרה.
גיטלסון היה מנהל אגף הביצוע בתה"ל ולאחר מכן מנהל המפעל הארצי במקורות.

 


ההזמנה הוכנה על ידי  הנכדה עירית קרן - קונטקט מיתוג ופרסום

ההכנות במקום לטובת הטכס נעשו ע"י מנהל יחידת המובלים-יהודה אלזרע, מנהל האזור- משה אלעזרה ואנשיהם, במקצועיות, רגישות,  והמון נתינה ואכפתיות.
המעמד היה צנוע, משפחתי ומרגש באופן מיוחד, בייחוד לאור העובדה שהצלחנו להגיע אל המזכירה-יפה גזל, והנהג-אילן לנמבורג של הדמות המיתולוגית יעקב גיטלסון. שניהם בני למעלה משמונים שנה הגיעו לחלוק כבוד למנהלם לשעבר ולמשפחתו ולשתף את כולנו בסיפורי העבר הנוסטלגיים.
שמחה על שנתנה לי ההזדמנות ליצור את החיבור הזה, אין ספק ששיתוף הפעולה שלנו לחלוק כבוד לגיטלסון ומשפחתו היה מהלך המכבד את המורשת המפוארת שלנו כחברה.


הגל-עד שהוסדר לטובת הטקס ע"י עובדי יחידת המובלים
צילום: משה ברקון

משפחת גיטלסון ונציגי חבל הירדן
צילום: משה ברקון

 

משפחת גיטלסון ונציגי חבל הירדן
צילום: משה ברקון

 

 


 

פינוי בוצה ממאגר השיקוע באתר אשכול וביצוע סקר הנדסי במתקני המאגר

כתבה וצילמה: מיכל נגולה בכיר, מהנדסת אזרחי

מאגר השיקוע הקיים באתר "אשכול" הינו מאגר עפר בנפח 1.5 מיליון מ"ק אשר נבנה בסוף שנות ה- 50 יחד עם הקמת מפעל "המוביל הארצי". תחתית המאגר הינה מחרסית ורצפת תאי מתקן המחלק בנויה מבטון כמו גם דפנות המאגר אשר מחופות בפלטות בטון לא מזוינות. בנוסף קיימים בשטח המאגר מבנים נוספים המהווים חלק מתהליך השיקוע והטיפול במים.
במסגרת תכנית האב של "המוביל הארצי" מתוכנן לבצע שיקום של המבנים במאגר. על מנת לאפשר תכנון טכנו-הנדסי מדויק נדרש היה לבצע ניקוז של המאגר כדי שניתן יהיה להעריך את היקף השיקום הנדרש. על מנת להגיע לתחתית המבנים הוחלט לבצע גם ניקוי יסודי של משקעי הבוצה אשר נאספו בו במשך שני העשורים האחרונים.
ניקוז המאגר ארך כ-20 ימים ע"י יחידת המובלים ובמסגרתו אף פונו כ-9.5 טון דגים. לאחר השלמת הניקוז החלו בעבודות פינוי הבוצה. עבודות הפינוי התמשכו ע"פ 30 ימים ובהם הועסקו עד כ-10 כלים מכאניים בתוך המאגר וכ-30 משאיות פינוי. סה"כ פונו מהמאגר כ- 90 אלף מ"ק בוצה.
בחודשים ינואר- פברואר 2017 ועם סיום עבודות פינוי הבוצה נערכה עבודת סקר ההנדסי במאגר באמצעות צוות רחב של בודקים מתחומים שונים כגון: קודחים, מודדים, עובדי מעבדה, יועצי קרקע ומתכננים.
במסגרת הסקר נחפרו בורות על מנת לחשוף את יסודות המתקנים השונים ובוצעו קידוחי קרקע לעומק של כ- 10 מ' בתחתית המאגר. כמו כן, נלקחו דגימות קרקע ודגימות מיסודות הבטון של המתקנים לבדיקות כימיות במעבדת בטונים.
בסיום הסקר ההנדסי בוצעו עבודות תיקון לפלטות אשר נמצאו שבורות והן חודשו בלוח זמנים קצר שנותר עד להחזרת המאגר לזמינות תפעולית.
החל מיום שלישי 14/3 חודשה השאיבה והחל תהליך מילוי המאגר והחזרתו לתפעול.
אכלוס הדגים במאגר יבוצע בהמשך לאחר סיום הליך המילוי וייצוב המים במאגר. 




צילום: מיכל נגולה בכיר

 


 

פרויקט שיפוץ והרכבת המשאבה הראשית במנשה
 

כתב וצילם: אלכסי פרץ , מהנדס מכונות

המשאבה הראשית בתחנת מנשה תוכננה בשנות 1965-66 ונבנתה בהתאמה מלאה (Tailor made) לתחנה ספציפית זו. המשאבה היא מסוג צנטריפוגלית אופקית, מקטגורית ציוד שאיבה כבד (Large Scale Pumps), בעלת קוטר יניקה וסניקה 1800 מ"מ. במשאבה מותקן מאיץ עם כפות שמתכווננות באמצעות מערכת הידרו - מכאנית ייחודית. המשאבה תוכננה ויוצרה ע"י מפעל Riva Calzoni, איטליה, כיום נמנה בין החברות המרכיבות את קונצרן Voith
בהפעלות מתוכננות של תחנת מנשה ארעה תקלה במערכת ויסות הכפות של מאיץ המשאבה הראשית. תקלה זו הינה תקלה משביתה ליחידת השאיבה והוחלט לבצע בה שיקום מלא של מערכת ויסות הכפות במפעל היצרן באיטליה.
בשנת 2015 צוותי חבל הירדן, בליווי נציג חברת Voith, פירקו את המשאבה והמכלולים אשר נשלחו למפעל היצרן לצורך תיקון התקלה ושדרוג ביצועי המשאבה.
נוסף על תיקון התקלה והחזרת מכלולי המשאבה לתקינות, מחלקת ההנדסה של מפעל Riva Calzoni, בתיאום עם הנדסת חבל הירדן, תכננו ובצעו שינויים במערכת ויסות הכפות. שינויים אלה מגדילים את תחום העבודה של המשאבה ומאפשרים עבודה יעילה יותר באופיין ההידראולי של קו המוביל שהשתנה לאחר חיבור תחנת חדרה. ההיקף הכספי של השיפוץ הסתכם בכ-1.1 מלש"ח. לאחר בדיקת המכלולים במפעל היצרן באיטליה ע"י צוות הנדסי מחבל הירדן נשלח כל הציוד לארץ.
הנדסת חבל הירדן ערכה תכנית מפורטת להרכבת מכלולי המשאבה. משך הביצוע לפי התכנית הינו כ-6 שבועות                 (סיום משוער אפריל 2017)
הפירוק המלא של המשאבה הייחודית והרכבתה מהווים אתגר מכני-הנדסי מורכב מאוד. במהלך הפירוק נתגלתה במלואה מורכבות המכלולים המכניים של המשאבה הראשית. לפי המידע שהתקבל מנציג חברת Voith, המשאבה מהדגם הקיים בתחנה נבנתה במפעל היצרן פעם אחת בהיסטוריה וחלק מהרעיונות ההנדסיים הכלולים בה פותחו ויושמו רק עבור משאבה ספציפית זו.
הצוותים של יחידת תחנות נמצאים כעת בעיצומו של תהליך ההרכבה. במהלך ההרכבות עולות מדי פעם בעיות טכניות שונות והפתרונות להן ניתנים בהתייעצות בין צוותי חבל הירדן לבין נציג היצרן המלווה את ההרכבה.
כל תהליך הפירוק וההרכבה מתועד ע"י חברת "זיו אב" ובסיום העבודה יופק ספר תיעוד מלא ומפורט שמהווה חלק מתהליך שימור הידע לדורות הבאים.

 

 

 

   

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה