מנהל מרחב הצפון - יוסי שכטר

מרחב הצפון

מגדל קירור חדש ינצל את מלוא הפוטנציאל של קידוחי מיצר 2 ו-3
יאפשר אספקת מים בטמפרטורה של כ-30 מעלות וספיקת שיא של 270 מק"ש
 

מאת: גל יוגב, מהנדס מים בכיר, ומנהל הפרוייקט, סרגיי מחקמוב – מהנדס מכונות.

אזור רמת הגולן סובל מבצורת זה שנים אחדות, מצאי המים ברמת הגולן מצומצם, והמצב מחריף והולך.
קידוחי מיצר פעילים בחודשי החורף בלבד ואינם מנוצלים בהתאם לפוטנציאל ההידרולוגי שלהם (המלצת הפקה של כ-1.7 מלמ"ק משני הקידוחים).
קידוחי מיצר 3 ו-2 הם קידוחים ארטזיים הממוקמים בדרום רמת הגולן ממזרח ליישוב מבוא חמה.
הקידוחים שואבים באמצעות בוסטר מיצר בספיקה של 350 מק"ש לבריכת עין סעיד ברום 151+ מ' ומשם לאספקה חקלאית.
מי קידוחי מיצר בטמפרטורה גבוהה של כ-45 מעלות לא ניתנים לאספקה ישירה לחקלאות בחודשי הקיץ ללא תהליך של קירור או מיהול.
מפעל החקלאות באזור מנצל גם את מי המעיינות באזור חמת גדר נוסף על קידוחי מיצר.
מרחב צפון החליט לבחון את אופן הניצול המיטבי של מקורות המים הללו (קידוחי מיצר ומעיינות חמת גדר) כדי להגדיל את כמויות המים שניתן להפיק לטובת אספקה חקלאית מקומית. הנושא חשוב במיוחד לנוכח רצף השנים של מיעוטי המשקעים ברמת הגולן.
נבחנו כמה חלופות לניצול מיטבי של פוטנציאל ההפקה ולבסוף הוחלט לקדם את החלופה של הקמת מגדל קירור, שיאפשר לספק מים בטמפרטורה של כ-30 מעלות. נתוני התכן של המגדל נקבעו לטמפ' יעד לקירור של 30 מעלות צלזיוס (טמפ' מי כנרת בעונת הקיץ) ולספיקה של 270 מק"ש (ספיקת שיא של קידוחי מיצר 2 ו-3 בעבודה משותפת).
אומדן להקמת המערכת נע בסביבות 350 אלש"ח, כולל העבודות באתר המיועד והרכבת צנרת.

 

 


 

שיקום תחנת מוצא הכנרת
תחנת מוצא הכנרת תופעל מחדש לאחר שש שנים ותאפשר המשך יניקה למשאבות תחנת דגניה 1

מאת:  חדוה גלבוע, מנהלת הפרוייקט

 

בעקבות הבצורת הקשה ועצירת הגשמים המתמשכת ירד מפלס הכנרת ירידה דרסטית כדי לאפשר את המשך אספקת המים לממלכת ירדן ולצרכנים נוספים במורד הירדן והגליל התחתון, התעורר צורך דחוף לבצע עבודות שיאפשרו המשך יניקה למשאבות תחנת דגניה 1. משאבות התחנה לא מסוגלות לשאוב כאשר מפלס הכנרת יורד מתחת למפלס של 214 מ'.
 תחנת מוצא הכנרת לא פעלה משנת 2010 וכאמור התעורר צורך דחוף לשקמה ולהפעילה מחדש, כדי לאפשר את הפעלתה המהירה לאחר בניית הסכר והגבהת המפלס ב-1 מ'.
עבודות שיקום התחנה כוללות:
פירוק הגדרות ההיקפיות והתקנת גדרות חדשות עמוקות יותר –  הגדר המיוחדת מותקנת למניעת חדירת שחיינים וגופים זרים לתחום התחנה ולשיפור עמידות הגדר בפני קורוזיה.
ניקוי והעמקת התחנה – כל אזור יניקת משאבות התחנה מנוקה מהבוץ שהצטבר במהלך 6 השנים שהתחנה לא הופעלה ומועמק כדי לאפשר יניקה רציפה למשאבות התחנה.
שיפוץ המשאבות – שלוש משאבות התחנה נשלחו לשיפוץ יסודי.
ייצור והתקנת פודסטים – לצורך הגברת בטיחות עובדי האחזקה, יותקנו פודסטים בגובה שיאפשר תחזוקה אופטימלית ובטוחה של משאבות התחנה.
בעת הצורך – ייבנה סכר בין התחנה לכנרת ותתאפשר הפעלה מידית של התחנה - מספר המשאבות שיופעלו (3-1) והספיקה שתועבר באמצעות התחנה לאזור יניקת תחנת דגניה 1, יהיו בהתאם למפלס הכנרת.


לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה