מנהל מרחב הצפון - יוסי שכטר

מרחב הצפון

היתר בנייה חדש יתגבר את אספקת המים לממלכת ירדן

כתבה וצילמה: גלי אברהם, מנהלת מחלקת מקרקעין, מרחב הצפון

 

בתום ארבע שנים וחצי של מאבק תכנוני-משפטי, התקבל היתר בנייה לקו כב"ש (כנרת – בית שאן)
שיתגבר את אספקת המים לממלכת ירדן.
ממשלת ישראל התחייבה בהסכמים עם הממלכה ההאשמית, להכפיל את אספקת מי הגלם לשתייה שמועברים מהכנרת ל- 100 מלמ"ק לשנה. תכנית שהגישה מקורות להנחת קו מים נוסף לחיבור הצרכן הירדני שנמצא בעמק הירדן, נתקל בהתנגדויות עיקשות של ארבעה קיבוצים שבשטחם עובר תוואי הקו. תחילה משום דרישה מופרזת לתשלום ובהמשך בטענה כי מוטב שהמים יזרמו דרך נהר הירדן ובכך יתרמו לשיקומו. בטענה זו, שזכתה לכינוי "חלופת הירדן", צידדו גם גופים סביבתיים ואחרים, ובהם: המועצה האזורית, רשות ניקוז ונחלים כנרת והחברה להגנת הטבע.

מקורות ורשות המים טענו מנגד, כי לא יהיה אפשר להבטיח איכות מי גלם לשתייה באפיק הפתוח של הירדן, וכי אין   לקשור את המחויבות לאספקת מים שפירים לממלכת ירדן עם שיקום הנחל. אין חולק כי שיקומו של הירדן, לאחר שנים של הזנחה, הוא מטרה חשובה בפני עצמה, אלא שהיא מקודמת בתכניות ייעודיות נפרדות, שמקורות אף שותפה ביישומן.

לאחר שבעה דיונים בוועדה המקומית עמק הירדן, שלושה דיונים בוועדת הערר צפון, שתי עתירות לביהמ"ש המחוזי בנצרת וערעור מנהלי בבית המשפט העליון בירושלים, תוך התמודדות עם לחץ ציבורי, תקשורתי ופוליטי שהפעילו המתנגדים – הצליחה מקורות, בסיוע רשות המים, לשכנע כי חלופת הצינור היא החלופה המועדפת, ולקבל החודש את היתר הבנייה המיוחל.

עבודות הנחת הקו בפועל יחלו בשבועות הקרובים.


" אין לי נכסים, יש לי רק חלומות להוריש לדורות הבאים.
עולם טוב יותר, מפויס יותר - עולם שנעים לחיות בו. אין זה הרבה מדי"
יצחק רבין,  מתוך נאום בכינוס חתימת השלום עם ירדן,  26 ביולי 1994

 


 

טכנולוגיה חדשה לנידוף טריהלומתנים יושמה בהצלחה בבריכת מגידו

מאת: זוהר בכר וסלבה שמולביץ

טריהלומתנים (THM) נוצרים בעיקר ממקור מים עיליים, כתגובה של החומר האורגני במים הבא במגע עם הכלור החופשי. THM נחשבים לחומרים החשודים כמסרטנים, ועל כן יש לנטר אותם במי השתייה ולוודא שאינם חורגים מערך הסף המוגדר עבורם בתקנות.
במים שמקורם מי הכנרת במוביל הארצי עדיין יש חומר אורגני מומס אחרי תהליך הסינון, בכמות שיש בה פוטנציאל גבוה להיווצרות THM. לטמפרטורת המים ולגיל המים בתוך המערכת יש השפעה מרכזית על התפתחות ה-THM, ולכן ריכוזם גבוה בעיקר בחודשי הקיץ ובקצות מערכות אספקת המים, שבהן גיל המים הוא הגבוה ביותר.
פתרון חלקי להקטנת ריכוזי THM הוא באמצעות מיהול מי הכנרת עם מי קידוחים ומים מותפלים.
פתרון אחר להרחקת THM שכבר נוצרו בתוך מערכת אספקת המים, הוא נידוף THM מתוך ברכות המים. זוהי שיטה שפותחה ועובדת בהצלחה בארה"ב כבר שנים אחדות. עקרון הפעולה מתבסס על "חוק הנרי", שקובע כי "בטמפרטורה קבועה, כמות גז נתון, המומס בנוזל מסוג ונפח נתונים, היא ביחס ישר ללחץ החלקי של גז זה בשווי משקל עם הנוזל."
בבריכות מי שתייה ניתן לנצל את החלל שבין מפלס המים בבריכה לגג הבריכה כדי להשתמש בעיקרון של חוק הנרי ולנדף THM מתוך המים באמצעות:
סחרור מים בבריכה ע"י התזה שלהם לחלל הבריכה באמצעות מתזים ייעודיים, ויצירת תנאים לשחרור THM מהמים לאוויר בחלל הבריכה.
החלפת אוויר מאולצת בחלל הברכה באמצעות מפוח, דרך פתחי האוורור של הבריכה ובכך להוציא החוצה את ה-THM וליצור תנאים לנידוף מתמשך.
בחודש יולי 2016 יושמה טכנולוגיה זו כפיילוט בבריכת מגידו, בעמק יזרעאל, בתכנון וביצוע של מרחב הצפון. תוצאות הפיילוט מוצלחות מאוד וריכוז ה-THM בבריכה ירד ביותר מ-40% עם הפעלת המערכת.
לאור הצלחת הפיילוט תיושם טכנולוגיה זו בבריכות נוספות במרחב בשנים הבאות.
תיאור סכמתי של מערכת הנידוף בבריכת מגידו:





מפוח להחלפת אוויר בבריכה

משאבת סחרור להזנת מים למתז

מתז ספירלי 3” מותקן במרכז הבריכה


 


 

מבצע בזק להקמת תחנת מוצא אפיק הירדן

כתב וצילם: סרגיי מחקמוב

משבר המים החמור שאנו עדים לו זה שלוש שנים בצפון הארץ, גורם לירידה ניכרת של מפלס הכנרת. כיום המפלס נמצא כ-30 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון (213- מ') ומגמת הירידה נמשכת.
סכר דגניה מאפשר מעבר מים בכמויות מסוימות מצד מעלה הסכר לצד מורד הסכר, על מנת לאפשר את פעולתם של כמה מתקנים במורד הסכר בקטע עד סכר אלומות, שהוא החסם האחרון באפיק הירדן.
אלה המתקנים שבין סכר דגניה לסכר אלומות: אתר הטבילה ירדנית, תחנת שאיבה פרטית של אגודת המים עמק הירדן, תחנת ירג"ת של מקורות, קיאקים רוב רוי והזרמת מים לאפיק הירדן למורד סכר אלומות.
מאחר שסכר דגניה פתוח במעט, וכן יש לו שני פתחים "24 בדלתות הסכר, מפלס המים באפיק הירדן הוא בדיוק מפלס המים בכנרת. ומכיוון שמפלס הכנרת נמוך מאוד בימים אלה, נוצרו שיבושים קשים הן בשאיבת המים מהתחנה של אגודת המים, והן בתפעול אתרי התיירות החשובים בקטע זה.
לנוכח הבעיות הללו התקבלה בחודש אוגוסט הנחיה מרשות המים לפתור במהירות את בעיית מפלס המים הנמוך באפיק הירדן.
במאמצים משותפים של יחידת הגליל והנדסת מרחב הצפון הוקמה "תחנה מוצא אפיק הירדן"
בתוך ימים ספורים. בעבר, לפני כ 15 שנה, פעלה התחנה מספר חודשים מצומצם, ופורקה לאחר עליית המפלס.
התחנה נועדה להעביר מים ממעלה סכר דגניה למורד הסכר, על מנת להעלות את מפלס המים באפיק הירדן. זאת באמצעות סגירה מוחלטת של הסכר כדי להפריד את מפלסי המים בין המעלה למורד.
בתחנת השאיבה שתי יחידות שאיבה של 1,800 מק"ש כל אחת, לגובה הרמה של 3.0 מ'.

במבצע להקמת התחנה במהלך של שבוע אחד היו מעורבים צוללנים, רתכים, מכונאים, חשמלאים וצוות גדול מהנדסת המרחב.
העבודה נעשתה בתנאי שטח קשים מאוד, עם גישה מאוד מסובכת, בטמפרטורה של כ-40 מעלות ורובה נעשה מתחת למים.
מ-24 באוגוסט התחנה עובדת ברציפות, ומפלס המים במורד סכר דגניה גבוה כבר היום בכ-25 ס"מ מהמפלס במעלה הסכר.
בתמונות  ניתן לראות שלבי הרכבה של התחנה מאפס ועד ההפעלה.

 

עבודות הכנסת משאבה למים

מיקום התחנה ועבודות צנרת


סכר דגניה – הזרמה למורד הסכר

  

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה