מנהל מרחב המרכז - דני סופר

מרחב המרכז

ניקוי מאגר נהורה באמצעות רובוט

כתב וצילם: גיא חייט מהנדס אזרחי

מזה מספר שנים אנו מחפשים פתרונות לביצוע ניקוי מאגרים המכוסים ביריעת כיסוי. השיטה הקונבנציונאלית של ניפוח היריעה וכניסת עובדים תחת היריעה תוך כדי ניקוי הקרקעית בזרנוקי מים הפכה, מעבר לסיבוך וללוגיסטיקה, גם לעניין מסוכן מאוד (תלות במצב היריעה ובמשטרי רוחות).

לפני כשלוש שנים החלטנו לבצע ניקוי מאגרים על ידי הכנסת צוללנים למאגר (בזמן שהמאגר מלא), ולבצע שאיבה של המשקעים הנמצאים בקרקעית המאגר אל מחוץ לתחומו. הניקוי בוצע בהצלחה והשתכלל - גם בצורת העבודה וגם בציוד. עדיין נותרה בעיה של תפעול עקב הצורך בהשבתת המאגר במהלך הניקוי, ריקון המאגר בסיום העבודה וחיטוי.

החיפוש אחר פתרון ניקוי טוב יותר לא פסק ולאחר התייעצויות עם קבלנים, מחלקת איכות מים, מחלקת אספקת מים, מזכיר ועדת התקשרויות ,יחידת דרום ירקון ויחידת שירותי הנדסה החלטנו להרים את הכפפה ולבצע ניקוי מאגר בעזרת רובוט.
הליך זה נוסה לפני יותר מ-10 שנים אך הופסק. הוחלט כי ההליך יתבצע במסגרת המרחב ויבוצע פיילוט במאגר נהורה. לאחר חקירת החומר והתייעצות עם הגורמים המוזכרים לעיל הכנו מסמכי מכרז לקבלנים.
במקביל קיים מהנדס איכות המים המרחבי, שיחות עם משרד הבריאות והתקבל אישור לעבוד עם הרובוט ללא כל צורך בהשבתת המאגר.

לפני כחודש וחצי החל ניקוי המאגר ולאחר מספר ימים, שהוגדרו כניסיוניים, החל הניקוי באופן סדיר וקבוע.
הרובוט מצלם ברציפות ומשדר למסך בקרון בקודקוד הסוללה. נראה כי הרובוט אכן שואב את המשקעים מקרקעית המאגר ומנקה אותה. יש להדגיש כי לאורך כל הניקוי המשיך המאגר בתפעול הרגיל ללא כל חריגות בפרמטרים. בנוסף, הקבלן עבד באופן עצמאי לחלוטין, ללא צורך במשאבים של "מקורות" - לא בציוד ולא בעובדים.
במהלך הניקוי בוצעו מספר ישיבות עם הקבלן ואנשיו להוספת פרמטרים נוספים ומכשור נוסף לצורך שכלול השיטה והציוד, גם ברמת הבטיחות.

בעוד מספר ימים יסיים הקבלן את הניקוי ועל פי בדיקה שערכנו קרקעית המאגר נקייה ממשקעים. (נדרשת בדיקה מסכמת שתעשה בשבוע הבא).

לאחר סיור שהתקיים עם משרד הבריאות במאגר נהורה בזמן העבודה הודיעו לנו לאחרונה אנשי משרד הבריאות כי: "בהחלט התרשמנו מהשיטה ויישומה".
בתאריך 14/12/14 התקבל אישור רשמי ממשרד הבריאות לשימוש בשיטה זו.

לסיכום, פיילוט ניקוי מאגר נהורה בעזרת רובוט הצליח. אנו מתכוונים להמשיך בשיטה זו במאגרים הבאים.


 

מערכת רדיו מודם IP
מאת: אביעד בכר, מהנדס אלקטרוניקה

 

מערך התקשורת הנוכחי ב"מקורות" מבוסס על תקשורת בין יחידות הקצה השונות, כאשר התקשורת הבסיסית והמבוזרת ביותר הינה תקשורת הרדיו אשר מהווה את צינור
התקשורת המרכזי לכל מתקני הקצה.
כחלק מהכנה לעידן של אבטחת מידע מוגברת והוספת פתרון טכנולוגי לסל הפתרונות הטכנולוגים של חברת "מקורות", נבחן במרחב המרכז פתרון של רדיו מודם מבוסס תקשורת IP.
האתגר שעמד מולנו היה למצוא פתרון שישתלב בתוך מערך התקשורת הקיים, תוך שינויים מינימאליים במערך התקשורת הכולל.
החידושים שמביא הרדיו מודם לרשת הרדיו הקיימת ב"מקורות" הינו הצפנת המידע המשודר באוויר, שיטות אפנון מתקדמות שנותנות קצבי שידור גבוהים פי כמה מקצב שידור הנתונים הקיים כיום בחברה, הגברת אמינות השידור ויכולות ניהול וניטור גבוהות של רשת הרדיו.
במהלך שנת 2013-14 בוצע פיילוט במרחב, שמטרתו הייתה לבחון את אמינות המערכת ככלל, ובין היתר את קצבי השידור,עמידות בתנאי השטח והתאמה לצרכים הקיימים ב"מקורות".
במהלך שנת 2015 תתבצע במרחב המרכז הרחבה של הפיילוט, שמטרתו לבדוק העברת נתונים ממרכז תקשורת שלם רק על גבי תשתית הרדיו מודם הנבחן, מה שיאפשר בחינה מעמיקה של הפתרון הנ"ל.
הטמעת המערכת ב"מקורות" תאפשר לנהל את הרשת בצורה פשוטה וידידותית מכל מקום, וכמו כן תאפשר להוריד את הספקי השידור ועם זאת להעלות את נצילות הרשת הקיימת, כך שניתן יהיה לשדר יותר מידע באותו רוחב הסרט הקיים היום בשימוש. 

 


 

מכתב תודה

 

 

 


 


Mitz Machine

 

מאת: גל בראון, מהנדס אחזקה
צילומים: דפנה בן-נון וגל בראון

במסגרת אירועי ליל המדענים 2014, מרחב המרכז לקח חלק בפעילויות שהתקיימו באוניברסיטה העברית בירושלים. הפעילות כללה דוכנים להדגמה והרצאות מול קהל.
בפעילות, שהוגדרה כ"עמדת המשאבות", הסברנו כיצד פועלות משאבות מסוגים שונים ושילבנו גם פעילות אינטראקטיבית עם הקהל.
בנינו מכונה ושמה "Mitz Machine", אשר הדגימה מערכת שאיבת מים מתוך מְכל. תוך כדי הפעלת המערכת - שכללה משאבה צנטריפוגלית, משאבה ונטורית, משאבת מינון ואביזרים שונים שמקובלים בתחום המים - נוצרה זרימה בלחץ דרך צינור ונטורי, אשר הדגים שאיבה ללא חשמל.
האטרקציה הגדולה באירוע הייתה הוספת מיץ פטל על ידי משאבת  מינון, כך שכל מי שרצה גם להבין וגם לשתות - יכול היה ליהנות מההדגמה.
התור היה ארוך והמכונה עבדה ברציפות 5 שעות. בסופו של דבר שתו מהמכונה כ-700 כוסות מיץ.
המכונה תוכננה, נבנתה והופעלה על ידי רוני וגל בראון.
 

 

 

 

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה